Mens: ‘De praktijk is een veel betere leerschool dan school zelf’

Harry Mens (1947) bouwde vanaf de jaren zeventig aan een succesvol makelaarskantoor, maar is vooral bekend door zijn televisieoptredens als presentator van Business Class. Het programma dat sinds 1999 zonder uitzondering op zondagochtend verschijnt. Ook streefde hij een carrière in de politiek na, maar volgens Mens wordt eigenzinnigheid niet op prijs gesteld in politiek Den Haag. De makelaar kan terugblikken op een succesvolle carrière, maar kijkt ook vooruit. Werken zal hij altijd blijven doen. ‘Tot de dood erop volgt.’

Harry Mens

Welke eigenschappen hebben u gebracht tot waar u nu bent?
‘Ik heb het ondernemerschap in het bloed zitten. Mijn vader was te sociaal, te zacht, terwijl mijn moeder juist zakelijk en hard was. Ik heb van beide wat meegekregen. Mijn slogan is: je moet doen wat je denkt dat je doen moet. Learning by doing. De praktijk is een veel betere leerschool dan school zelf. Een goede ondernemer moet over doorzettingsvermogen beschikken en durft risico’s te nemen. Geen risico’s nemen is een soort natuurlijke zelfbescherming. Dan kan je ook geen fouten maken. Maar fouten maken mag tot je veertigste vind ik. Daarna wordt een ondernemer kritischer, meer berekend. Je zou kunnen zeggen: hoe jeugdiger hoe brutaler en hoe ouder hoe voorzichtiger.’

Waar haalt u voldoening uit bij uw werk?
‘Ik stort me graag in projecten die andere mensen niet mogelijk achten. Of waarvan ze in ieder geval de mogelijkheid nog niet hebben ontdekt. Dan zeggen ze achteraf: hij had toch gelijk. Ik ben op dit moment bezig met de opbouw van het crematorium Duin- en Bollenstreek, vlakbij Lisse. Daarvoor hebben we een enorme voorstudie gedaan van drieënhalfjaar. We gaan in december beginnen met de bouw. Dat zal ongeveer een jaar duren. Dan ga ik elke dag even langs, want ik wil weten hoe het gaat. Daar ben ik voorlopig wel even zoet mee. Ik moet eerst dit kunstje op de rails zetten. Als het eenmaal draait dan kan ik dat op een afstand wel managen. Daarnaast heb ik een klein hotelletje in Noordwijk gekocht dat ik wil verbouwen. Daar komen appartementen in.’

Bent u trots op uw verrichte werk?
‘Trots? Nee, ik heb wel een beroepstrots, maar iedere bakker denkt dat hij het beste brood bakt en iedere bloemist denkt dat hij de mooiste bloemen teelt. Dat is in de makelaardij niet anders. Maar iedere beroepsgroep heeft toppers en minderen. En ik durf wel te zeggen dat ik tot de toppers van de Nederlandse makelaardij behoor. Dat wil alleen niet zeggen dat er geen markt is voor de mindere makelaars.’

U had politieke ambities. Waarom is het er nooit helemaal van gekomen?
‘In de top van de VVD kropen politici in hun schulp van angst. Dan heb ik het over de tijd van Frits Bolkestein, Frank de Grave enzovoort. Het is een kliek waar je alleen bij kunt horen als je kuddegedrag vertoont. Alleen jaknikkers krijgen een kans. Eigenzinnige politici kunnen daarin niet functioneren. Pim Fortuyn had alleen succes toen hij een eigen partij oprichtte, net als Geert Wilders. Ik was ook eigenzinnig bij de VVD en wilde mijn eigen mening kunnen profileren. Maar bij grote partijen als de VVD of CDA krijgen dat soort mensen een functie met een wel heel kleine portefeuille. Dan zit je jezelf tandenknarsend te verbijten.’

Zou u in de toekomst alsnog een politieke functie ambiëren?
‘Niet in het huidige Nederlandse politieke systeem. Er is nog geen snars veranderd. Het is een vastgeroeste bende. De democratie anno 2014 is achterhaald. Ik ben voor een gekozen minister-president die zes jaar lang beleid mag maken en niet kan worden weggestuurd. Maar het moet ook weer geen president Poetin worden. Na die zes jaar kan hij gewoon worden herkozen of weggestuurd. Door het huidige systeem verdoen Nederlandse politici veel tijd om de bevolking te pleasen. Ze zouden zich veel meer met de grote lijnen bezig moeten houden. Als de polls bij dat nieuwe systeem uitwijzen dat ik een kans maak, dan zou ik het wel overwegen om mij verkiesbaar te stellen.’

Hoe vindt u het op dit moment gaan met uw makelaarsbedrijf en het televisieprogramma Business Class?
‘Op kantoor ben ik vooral een toeziend voogd, zoals ik dat noem. Ik houd me bezig met de dagelijkse leiding. Maar de afgelopen vijf jaar viel er weinig te verdienen in de makelaardij natuurlijk. We hadden vier jaar lang te maken met rode cijfers. Gelukkig schrijven we nu weer groene cijfers. En op televisie moet ik gewoon mijn eigen lijn trekken. Zeker in het internettijdperk. Kritiek uiten is makkelijk en dat wordt heel snel gedaan, maar als iemand iets positiefs doet, is dat weer niet noemenswaardig. Daar heb ik maling aan.’

Hoe lang bent u nog van plan door te gaan met uw werk als makelaar en presentator?
‘Tot de dood erop volgt. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik 98 jaar word. Dus dat word ik ook. Ik ga altijd door. Maar dat betekent wel dat je goed voor je lichaam moet zorgen. Ik ben dit jaar vijftien kilo afgevallen. Je kunt wel gaan spinnen en hardlopen, maar daar schiet je niet veel mee op. De calorieën gaan door het mondje. Ik let goed op wat ik eet, niet te veel suikers en koolhydraten. Ik maak lange wandelingen langs het strand en ga vroeg naar bed. Ook vertrek ik tegenwoordig wat eerder van kantoor, maar daar staat tegenover dat ik om half zes opsta. En als ik begin te dementeren, dan halen mijn kinderen me wel van het scherm af hoop ik.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>