Voor de Tilburg Trappers voelt de bus nu al als thuis

Doorlopend werd Tilburg Trappers kampioen van Nederland. Het ijshockeyteam zocht meer weerstand en maakte in de zomer de overstap naar de Duitse Oberliga, de derde divisie. ,,Het niveau ging de laatste jaren een aantal stappen naar beneden. Nu hebben we weer die push omhoog.”

puck

,,Dit is geweldig,” zegt voorzitter Ron van Gestel pal voor de ingang van de ijshal van Füchse Duisburg. ,,Ik kan mij niet heugen dat we zoveel supporters bij een uitwedstrijd hebben meegenomen.”

Met de handen in de zakken staat hij tussen pakweg tweehonderd Tilburgse fans. En dan moeten twee van de drie supportersbussen nog arriveren.
Maar het zijn niet alleen mensen in blauw-gele ijshockeytenues die zich deze avond voor de Scania Arena verzamelen. Ook de Schwarz-roten van die Füchse (de vossen) vullen de handen met een biertje en broodje braadworst.

,,Dit is eigenlijk de derby voor ons. Het is makkelijk te berijden, in anderhalf uur, en Füchse is toch de koploper.”
Wennen aan die woorden moet de voorzitter zelf ook nog. Dit seizoen geen derby meer tegen Eindhoven Kemphanen, maar tegen de dichtstbijzijnde Duitse club. Sinds september speelt Tilburg Trappers in de Oberliga, op het derde niveau in Duitsland.

,,Als we dit seizoen niet naar Duitsland waren gegaan, was ik waarschijnlijk gestopt,” zegt aanvoerder Diederick Hagemeijer (27). Vier van de afgelopen vijf kampioenschappen gingen naar de Trappers en vorig seizoen boden slechts vier clubs tegenstand. Inmiddels is de Nederlandse competitie samengegaan met België, maar de semiprofs van Trappers waren het eigen land ‘ontgroeid’.

,,De stap naar Duitsland is ook goed voor de nationale ploeg,” zegt de aanvoerder. Bijna alle Nederlandse internationals trokken in de loop der jaren naar Tilburg. Maar het competitieniveau raakte in het slop, met grote gevolgen voor het Nederlandse ijshockeyteam. In april degradeerde het naar het derde niveau.
Hagemeijer: ,,In Duitsland krijg je elke keer een spannende en sterke tegenstander, met een topsfeer in de hal. En – heel gechargeerd – speelden we vorig seizoen Eindhoven-uit met drie ouders op de banken.”

Tot nog toe komt Tilburg goed mee op het Duitse niveau. De club staat weliswaar negende, maar met één of zelfs twee wedstrijden minder gespeeld dan de overige ploegen. Het doel is om bij de laatste acht te geraken, wat toegang biedt tot de play-offs om het kampioenschap. Die titel en toegang tot het profniveau, de Tweede Liga, wil de club binnen pakweg drie jaar grijpen.

Nu combineren de spelers hun sport met een baan of studie. Hagemeijer: ,,Ik ijshockey 40 uur in de week en werk nog 30 uur (bij hoofdsponsor Destil, red.). Dus dan kun je wel uittellen wat voor weken ik maak. En dan heb ik nog niet eens kinderen.”

Maar nooit had hij het zichzelf vergeven als hij alle verhalen had moeten aanhoren op verjaardagen. Alleen de reizen al. Waar vorig seizoen Heerenveen-uit het verst was, moesten de spelers twee weekenden terug bijvoorbeeld acht uur in de bus naar Rostock, de noordelijke, Duitse havenstad. ,,We verzamelden die zondag om half acht ‘s ochtends en waren maandag rond dezelfde tijd terug.”

In de bus hebben daarom verschillende stoelen plaatsgemaakt voor slaapmatten. Verdediger Ryan Collier (24) heeft geen matje nodig. ,,Ik slaap heel gemakkelijk ‘op’ de bus,” zegt de Nederlandse-Canadees. ,,Gewoon in de stoel, met een kussen en de leuning naar achteren.”

En Steve Mason probeert zoveel mogelijk tijd te doden met series en films. Of hij zwerft een beetje rond. ,,Spelers met een vaste baan bellen op de heenreis veel met klanten en dan kijk je naar rechts; zit er iemand een film te kijken.” Collier: ,,De jonge spelers kaarten vaak. Of er gaat een iPad rond met Risk of Monopoly erop. Natuurlijk heb je wel eens genoeg van de bus, maar dan ben je zo drie uur verder.”

De lange reizen hebben ook gevolgen voor de kosten. De begroting is met anderhalve ton omhoog geschroefd, vertelt voorzitter Van Gestel. ,,We hebben van tevoren alle sponsoren gevraagd om een extra bijdrage en allemaal hebben ze daaraan voldaan. Opgeteld zijn we behoorlijk op koers.”

Extra fel
Iedereen bij Trappers is positief over de stap naar de oosterburen. Mason heeft wel het idee dat de Duitse tegenstanders extra fel zijn tegen de Trappers. ,,Ik denk dat zij meer weerstand geven, omdat wij het enige Nederlandse team zijn. Zo voelt het soms.”

En zo wordt ook doorlopend gefloten wanneer Nederlanders het ijs betreden in Duisburg. Tot hilariteit van de Duitsers schalt eenmalig door de ijshal: ,,Ohne Holland fahren wir zur EM.” Maar dat is grotendeels gekscherend, zegt Hagemeijer. Zo wonnen de Trappers thuis met 8-0 van Erfurt Black Dragons. ,,Toen gingen die supporters in de polonaise door de ijshal.”

Het gaf de eigen Tilburgse fans een boost, zegt de voorzitter Van Gestel. Zij willen niet onder doen voor de intense Duitse beleving met trommels en aanhoudend gezang.

Sinds een week heeft Tilburg een heus sfeervak. En ondanks het 4-2 verlies laten de liefst 500 fans continu van zich horen. De ene lange zijde is voor de Tilburgse fans met geelblauwe kuipstoeltjes, alsof ze ervoor bedoeld zijn. Aan de andere kant bezetten die Füchse de staantribunes. Zeker na de 3-1 van Trapper Nick de Ruijter golven de teksten heen en weer. ,,Hurra, er hat ein Tor gemacht,” roepen die Füchse sarcastisch. ,,Jetzt geht’s los,” dienen de Trappers van repliek.

Die Füchse zijn de sterkste ploeg van de Oberliga; verliezen is dus geen schande. Het belangrijkste volgens Hagemeijer: ,,Het niveau ging de laatste jaren een aantal stappen naar beneden. Nu hebben we weer die push omhoog.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>