Wielerjargon: Snokken op kop

De Tour de France. Drie weken lang strooien commentatoren Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot met woorden die op het eerste oog bedacht lijken. Ter plekke verzonnen. Maar het zijn wielertermen. De koers kent zijn eigen taal. Wat betekenen woorden als linkeballen, waaiers, mongolenwaaiers, chasse patate, snokken en kwakjes?

Vandaag: snokken.

14394894790_90159d79e2_z

Hij die er een goede snok aan geeft, is de tempobeul op kop, de kamikazepiloot van zijn ploeg. Als knecht fietst de snokker het snot voor de ogen. In dienst van een sprinter of klassementsrenner. Hij ‘draait zijn eigen kloten af’ en zet een streep door persoonlijke ambities.

Het doel is om voor ploeggenoten tijd- of etappewinst op een presenteerblaadje aan te bieden. Het kaf van het koren scheiden door het peloton er grotendeels af te rijden. En het liefst ook de voornaamste concurrentie op een tijdsachterstand in het klassement te zetten.

Door die snok op kop bijten renners achteraan op het tandvlees. Ze hangen aan het elastiek en kunnen niet meer in het wiel blijven zitten van de groep. Rustig meerijden in het peloton is er niet bij. Nee, klaar om gelost te worden, rijp voor de slacht. En dat allemaal door de snokker, die het vuile werk opknapt.

De snokker op kop is te herkennen aan zijn flinke grimas. Met opengesperde mond en ontblote haaientanden laat hij zien dat het menens is. Hij trapt zo hard hij kan, kijkend als een gewichtheffer die net te veel kilo’s op zijn halters heeft gelegd.

Een goede snokker produceert een fijne slijmbaard, één vergelijkbaar met die van Laurens ten Dam of Jochem Uytdehaage. Dat is wel even iets anders dan de gekke bekken van Thomas ‘Titi’ Voeckler, le Chouchou (de lieveling) van Frankrijk.

De snokker probeert zijn hoge toeren zo lang mogelijk door te zetten. Tot hij niet meer kan, tot hij zelf stuk zit. Helaas, hij is genoodzaakt van het gaspedaal af te stappen en te lossen. En dan maar hopen dat die krachtuitspatting wordt uitbetaald door de kopman.

De snokker is geliefd bij ploeggenoten, maar een kwelgeest voor renners die hij pijnigt.

Eenmaal gelost, komt hij verschillende collega’s tegen die zojuist werden gemarteld. Ze weten het. Hij was die snokker: de belichaming van de man met de hamer.

 

 

Foto: Adam Bowie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>